Frederikstad

Byen der blev grundlagt af Frederik d. 3.

Frederikstad – 84 km fra Hotel Højer

Book Værelse

Frederistad (tysk Friedrichstadt) er med cirka 2.500 indbyggere en mindre by i den sydvestlige del af Sydslesvig direkte ved udmundingen af Trenen i Ejderen.
Byen med sin retvinklede gadestruktur, kanaler og mange huse i nederlandsk renæssancestil minder om en typisk hollandsk by. Grunden er, at byen i 1600-tallet blev bygget af tilflyttede nederlandske religiøse flygtninge, som blev kaldt til Sydslesvig af gottorpske hertug Frederik 3.
I dag findes stadig flere trossamfund i den lille by: tyske og danske protestanter, katolikker og nederlandske mennonitter og remonstranter. Der er dog ingen jødiske, unitariske eller kvækeriske menigheder i byen længere. På grund af de mange religionssamfund i byen blev Frederiksstad også kaldt toleranceby.

 

Seværdigheder

Der er to museer i byen.

  • Byens museum Den Gamle Mønt (Alte Münze) har til huse i et gammelt magasin fra 1626 ved Mellemborggraven. Der fortælles om beboernes og handelens vilkår i Frederiksstad siden byens grundlæggelse. Folk i byen regnede med, at de ville blive tildelt møntmonopolet, deraf stammer navnet Gammel Mønt. Fra museets udstillingsrum kan besøgende kigge ind i mennonitternes bedesal, som befinder sig i den bagerste del af bygningen.
  • Det femgavlede Hus ved Fyrsteborgvold (Am Fürstenburgwall) huser et kunstgalleri med værker af nordtyske kunstnere og kunsthåndværkere.

Torvet i Frederiksstad er omkranset af huse med trappegavle, opført af nederlandske købmænd 1870-1890. På Torvet står også bybrønden med det nygotiske brøndhus, som blev tegnet og skœnket til byen af Heinrich Rohardt i 1879.
På brøndhusets frontside er fire ordsprog af den platttyske digter Klaus Groth.
Ved torvet står byens nye rådhus fra 1910. Paludanushuset i Prinsensgade blev opført i 1637 af vinhandleren Godefridus Paludanus og er i dag som forsamlingshus for byens danske foreninger. Over for Paludanushuset ligger Dobbeltgavlhus fra 1624. Skråt over for remonstrantkirken ligger Kettererhus fra 1626-1629. Det ejes nu af den remonstrantiske prœst. Navnet Ketterer stammer fra en urmagerfamilie fra Schwarzwald, som boede i huset fra 1824 til 1924. Andre seværdigheder er det tidligere pakhus Den sorte Ganger i Vesterhavngade (Westerhafenstraßee) eller Remonstranthuset. Bemærkelsesværdige er byens mange husmærker. I stedet for husnumre var husene forsynet med tegn og ikoner. Det kan være religiøse motiver eller dyr. Den gamle jødiske kirkegård i byens nordlige bydel blev oprettet i 1677 af den jødiske menighed. Gravstenene står i dag omkring en mindetavle.